Novosti

17 Okt

Naši učenici uzeli učešće u Globalnoj matematičkoj sedmici 2019.

Objavio: 

U četvrtak 17.10.2019. godine u našoj školi održana je matematička radionica povodom Globalne matematičke sedmice 2019. Učenici IT gimnazije i medicinske škole su prihvatili izazov u kome učestvuje više od četiri miliona učenika iz cijelog svijeta.

Cilj radionice je popularizacija matematike i usvajanje novih znanja na zanimljiv i kreativan način.

Radionicu je održao profesor Mirnes Smajilović, koji je u uvodnom dijelu predstavio primjenu jednostavnog modela eksplodirajućih tačaka na konverziji između različitih brojnih sistema.

Prvo je prezentovan koncept konverzije na standardni način – ostatak pri dijeljenju sa bazom, a zatim sa eksplodirajućim tačkama.

Pored toga, učenici su pogledali i kratke video lekcije koje je pripremio autor projekta, američki matematičar Džejms Tenton (James Tanton). Profesor Tenton je objasnio princip rada svojih izmišljenih mašina 1-2, 1-3 i 1-10, pomoću kojih je moguće rješavati različite matematičke zadatke. Posebno smo analizirali rad mašine 1-2, koja daje šifre za binarni zapis brojeva. Binarni brojni sistem se koristi u računarima za zapisivanje brojeva, tekstova, slika, zvukova kao i svih ostalih podataka.

Uspješno su riješeni svi zadaci koji su postavljeni u video lekcijama i pronađeni binarni kodovi za dekadne brojeve, te su učenici prelazili nivoe i posjetili nekoliko ostrva sa pitanjima unutar online platforme.

Pomoću eksplodirajućih tačaka naši učenici su povezali znanja iz matematike i informatike. Predstavljali su brojeve u različitim brojevnim sistemima na zanimljiv način i stekli bolji uvid u način rada računara.

Učenici su interaktivno učestvovali u ovoj radionici koja vodi ka prirodnoj, radosnoj i relevantnoj matematici dostupnoj svima.

Ovo je prvi put da su učenici naše škole učestvovali u Globalnoj matematičkoj sedmici kroz projekat eksplodirajućih tačaka.