Novosti

25 Nov

Aktivnosti sa Udruženjem antifašista i boraca NOR-a Fojnica Istaknuto

Objavio: 

Na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25.11.2018. godine, u organizaciji Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) općine Fojnica na spomen kosturnicu partizanskog groblja u Fojnici, položeno je cvijeće i odata dužna pošta palim borcima i civilnim žrtvama fašističkog terora 1941-1945. i 1992-1995. godine.

Nakon polaganja cvijeća, prisutnima se kratko obratio Fehim Zečević, predstavnik UABNOR-a, a događaju su prisustvovali i učenici naše škole sa profesoricom Edinom Sikirić-Vehabović.

Dan ranije, 24.11.2018. godine, učenici trećeg razreda gimnazije Ahmed Bureković, Haris Neradin i Izet Čohadžić sa Udruženjem antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) općine Fojnica posjetili su Jajce, gdje su prisustvovati obilježavanju 75. godišnjice ZAVNOBiH-a i Drugog zasjedanja AVNOJ-a, zajedno sa još nekoliko hiljada antifašista iz BiH i regiona.

Tog dana, u zgradi Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a održana je svečana akademija te kulturno-zabavni program, a upriličena je i postavka Historijskog muzeja BiH "Između fašizma i antifašizma u 11 činova".

Naime, 25. novembra 1943. godine, na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a, u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.