Novosti

13 Sep

Drugo mjesto na konkursu "Mladi i naslijeđe 2018." Istaknuto

Objavio: 

U organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta svake godine održava se kulturna manifestacija Dani europskog naslijeđa, koja se od 1991. godine održava u mjesecu septembru u europskim zemljama, a utemeljena je od strane Vijeća Europe uz podršku Europske zajednice u Strazburu, Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu.

Cilj održavanja manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem čuvanja, zaštite, prezentacije i promocije kulturnog naslijeđa, uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa europskih zemalja dio i zajedničkog kulturnog naslijeđa. Od 1997. godine manifestacija se održava u našoj zemlji i to svake godine u drugom gradu.

U okviru obilježavanja Dana europskog naslijeđa, tradicionalno se organizuje i program "Mladi i naslijeđe", u kojem učestvuju osnovne i srednje škole iz Federacije BiH, i ima za cilj educiranje mladih o kulturnom naslijeđu Bosne i Hercegovine.

Manifestacija je ove godine održana u općinama Kreševo, Kiseljak i Fojnica u periodu od 12. do 13.09.2018. godine.

Tema ovogodišnjeg konkursa bila je "Naša baština - Spoj prošlosti i budućnosti".

Doprinos istraživanju i afirmiranju kulturnog naslijeđa cijele Federacije BiH kroz projekt "Mladi i naslijeđe" dali su učenici 254 osnovne i srednje škole iz 71 mjesta u F BiH. Oni su poslali oko 750 radova, literatnih, likovnih, dokumentarističkih, skultptura, maketa i video uradaka.

Naši učenici iz tehničke škole, smjer Tehničar finalne obrade drveta Belmin Polutan, Sadet Bureković i Bilal Ajanović su u saradnji sa svojim profesorima Nijazom Bajrićem i Indirom Pašalić osvojili drugo mjesto u kategoriji srednjih škola na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Tema njihovog rada je bila kolekcija od drveta: avan, čanak, bešika, skemlija i stap.

Zasluge za navedeni rezultat pripadaju i direktorici škole Merimi Sijarić koja je pružila potrebnu podršku za učešće u ovom projektu.

Vrijedni učenici naše škole, Asja Tulumović, Ajla Delić, Sarah Tutnjević, Kenan Handžić, Emir Kadrić i Ramiz Mukača bili na usluzi Organizatoru tokom manifestacije u Fojnici.

Želimo istaći da je naša škola i proteklih godina, sa pedagogicom Indirom Pašalić kao mentoricom, uzimala aktivno učešće u realizaciji programa Mladi i naslijeđe, te je ostvarivala zapažene rezultate:

  • 2012. godina
    Učenici Čano Emina i Bukvić Aldin osvojili su treće mjesto iz dokumentarističkog rada o gradu Fojnici.
  • 2013. godina
    Učenica Bajraktarević Edna je osvojila prvo mjesto sa radom Dijelovi bošnjačke ženske nošnje.
  • 2014. godina
    Učenice Kajević Hana i Ibrahimović Amila su osvojile drugo mjesto sa radovima Bajramska odjeća za djevojčicu; Pojas za dimije i Set za kahvu.