Novosti

15 Mar

Učešće u Međunarodnom izazovu "Klokan matematičar 2018" Istaknuto

Objavio: 

U SMŠ "Zijah Dizdarević" Fojnica, 15. marta 2018. godine, održano je Međunarodno takmičenje "Klokan matematičar 2018". Oko šezdeset učenika naše škole, od prvog do četvrtog razreda, takmičilo se u kategorijama junior i student, radeći zadatke u isto vrijeme sa svim ostalim učenicima u BiH i šire, pod nadzorom svojih profesora u prostorijama škole.

Naša škola već drugi put učestvuje u ovom međunarodnom takmičenju.

Prema međunarodnim dogovorima, svaki učenik ima pravo se takmičiti bez obzira na njegov uspjeh u redovnoj nastavi, pa je jedan od ciljeva bio ohrabriti sve učenike da uzmu učešća bez obzira na njihove prethodne rezultate u školi. Izazov ima za osnovni cilj da omogući učenicima da se zabave, nešto novo nauče i da pokažu sve svoje talente, i poznate i skrivene.

Izazov je i zabavan i poučan i smatra se vrhunskom obrazovnom aktivnošću. Učešće na ovom izazovu može biti jedan zabavan početak otkrivanja i razvoja učeničkih talenata za matematiku i matematičko razmišljanje.

Takmičenje ovog tipa u kojem takmičari individualno rješavaju 24 zadatka različite težine bez upotrebe elektronskih pomagala, je bez eliminacije i finala.

Prema pravilima organizatora, sami učenici finansiraju učešće u navedenom takmičenju po 3 KM.

Izazov je održan uz organizaciju aktiva profesora matematike: Mirnesa Smajilovića, Munira Softića i Alme Bešić, koji su vršili i sam nadzor prilikom 80-ominutnog izvođenja izazova, pri čemu su učenici, rješavajući veoma interesantne i pažljivo odabrane zadatke, bili raspoređeni u dvije učionice.

U ime aktiva profesora matematike naše škole, zahvaljujemo se ostalim kolegama na razumijevanju i direktorici škole Merimi Sijarić na podršci prilikom organizacije i izvođenja ovog takmičenja.

Rješenja zadataka će biti dostupna za najmanje mjesec dana od održanog takmičenja, na http://www.klokan-matematicar.ba.

Rezultati takmičenja bit će objavljeni na http://www.klokan-matematicar.ba.

Za najbolje učesnike će biti organizovani susreti sa naučnim radnicima, prigodne škole i susreti za sve zainteresovane za matematiku.

O samom takmičenju "Klokan bez granica"

Ideja i motivacija za ovo takmičenje potiče još iz 1978. godine, kada je Peter O'Halloran, profesor matematike iz Sidneja, osmislio neku vrstu kompjuterskog programa, tj. igrice, koja je predstavljala test sa zadacima iz matematike sa više ponuđenih odgovora. U tom testu učestvovali su svi učenici iz Australije u isto vrijeme.

Nakon toga, 1991. godine, dva nastavnika u Francuskoj André Deledicq i Jean Pierre Boudine inspirisani idejom australijskog kolege pokreću nacionalno takmičenje u kojem učestvuje oko 120000 mladih i nazivaju ga, u čast australijskim kolegama, Klokan/Kengur.

Godine 1993. takmičenje "prelazi granice" Francuske, te postaje evropsko takmičenje u kom učestvuje 21. zemlja iz Europe,  broj učesnika raste na skoro pola miliona, a takmičenje mijenja naziv u Klokan/Kengur bez granica. Od 2011. godine na ovom takmičenju učešće svake godine uzima i preko 6 miliona učenika, sa preko 60 zemalja iz cijelog svijeta, sa tendencijom rasta broja učesnika. Iz tog razloga se dalje organizuje kao međunarodno takmičenje.

Što se tiče Bosne i Hercegovine, od 2017. godine učestvuje na ovom takmičenju.

Sve informacije o udruženju i međunarodnoj inicijativi možete vidjeti na zvaničnoj stranici udruženja: http://www.aksf.org