Novosti

24 Mar

Matematički izazov "Klokan matematičar 2017"

Objavio:  Mirnes Smajilović

Klokan Matematičar bez granica (Kangourou sans Frontieres) je međunarodna nezavisna inicijativa čiji zadatak je da organizuje jednom godišnje Kangourou izazov sa osnovnim ciljem da promoviše matematiku među mladim ljudima u cijelom svijetu.

Izazov ima za osnovni cilj da omogući učenicima da se zabave, nešto novo nauče i da pokažu sve svoje talente, i poznate i skrivene. Izazov je i zabavan i poučan i smatra se vrhunskom obrazovnom aktivnošću.

Izazov Klokan matematičar se organizuje širom svijeta uz učešće oko 2,5 miliona učenika. Izazov se organizuje svake godine, u svakoj zemlji određenog dana, u drugoj polovini trećeg i početkom četvrtog mjeseca u godini.

Ovo je prvi put da se Klokan matematičar organizuje u Bosni i Hercegovini.

Izazov Klokan Matematičar 2017 u BiH će se održati u četvrtak 6. aprila 2017. godine u 12 sati i 30 minuta u svim školama, radeći zadatke na zvaničnim obrascima za izazov koji su odštampani na papiru.

Izazov se, u pravilu, održava pod nadzorom i uz pomoć profesora matematike u školama koju učenici pohađaju.

Kao što to i sama pravila takmičenja predviđaju učenici sami finansiraju učešće u zvaničnoj konkurenciji sa iznosom od 3 KM po učeniku. Od ovih sredstava jedna polovina, ili 50 %, odlazi na poklone i nagrade učenicima (svaki učenik prilikom dolaska na takmičenje dobiva mali poklon, a 10% najbolje plasiranih učenika i skromnu nagradu). Druga polovina, ili 50%, odlazi na materijalne troškove.

Prema međunarodnim dogovorima svaki se učenik ima pravo natjecati bez obzira na njegov uspjeh u redovnoj nastavi.

Svi zainteresovani učenici naše škole za matematički izazov trebaju se prijaviti do 30. marta 2017. u Google učionicu sa kodom akc0j04, gdje će dobijati dodatne informacije o samom izazovu.

Klokan matematičar se organizuje u 2 kategorije za učenike srednjih škola:

  1. Junior (J) - 1 i 2 razred
  2. Student (S) - 3 i 4 razred

Prije samog početka izazova učenicima će biti pročitana pravila vezana za dozvoljeno vrijeme rješavanja zadataka.

Rješenja zadataka će biti dostupna od 20. aprila 2017. godine na http://www.klokan-matematicar.ba.

Rezultati natjecanja najbolje plasiranih učenika bit će objavljeni 3. maja 2017. godine na http://www.klokan-matematicar.ba, a ostali učenici mogu svoj plasman saznati kod koordinatora škole nakon preuzimanja nagrada.

Od 18. maja škole će poštom primati nagrade, koje se učenicima mogu uručiti na priredbama povodom Dana škole i sl.

Aktiv profesora matematike SMŠ "Zijah Dizdarević" Fojnica