Novosti

19 Nov

U našoj školi održan Dabar informatičar izazov 2016 Istaknuto

Objavio: 

Izazov Dabar informatičar je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Izazov ima za osnovni cilj da omogući učenicima da se zabave, nešto novo nauče i da pokažu sve svoje talente, i poznate i skrivene.

Izazov takođe ima za cilj da pruži priliku svima jedan novi susret sa informatikom u svakodnevnom životu i informatikom kao naučnom disciplinom.

Izazov se organizuje svake godine u novembru mjesecu, a u Bosni i Hercegovini izazov je održan po prvi puta u maju i junu ove godine kao probni događaj. Izazov se, u pravilu, održava pod nadzorom i uz pomoć nastavnika informatike u informatičkom kabinetu u školi.

Dabar izazov je prvi put održan u Litvaniji 2004 i sada se održava u više od 50 zemalja svijeta, a od prošle godine i u Bosni i Hercegovini. Izazov pokriva različite oblasti informatike: informacija i njena reprezentacija, algoritamsko razmišljanje, korištenje aplikacija i strukture podataka kao i logičke zagonetke i igre.

Učešćem u ovom izazovu u periodu od 7. do 19. novembra učenicima je pružena prilika da otkriju svoje mogućnosti i talente te uvježbaju logički način razmišljanja kroz veliki broj pažljivo kreiranih zadataka rješavajući ih u paru ili samostalno.

Na ovom kvalifikacionom izazovu učešće je uzelo 7500 učenika, među kojima i 9 odjeljenja naše škole, od kojih će učenici sa najboljim rezultatima učestvovati na finalnom takmičenju koje će biti održano u januaru ili februaru 2017. godine.

Za učenike koji su ostvarili najbolje rezultate obezbjeđene su posebne diplome i zahvalnice, a u toku finalnog takmičenja kao nagrade će biti obezbjeđene škole informatike i programiranja te susreti sa naučnim radnicima i profesionalnim informatičarima.

Učenici koji su ostvarili najbolje rezultate iz naše škole su:

  • Mušić Faris i Tutnjević Sulejman IV-1
  • Salčinović Faris II-1
  • Mekić Fahira i Zuka Faris I-2
  • Kubat Ahmed I-3a (SMŠ Zijah Dizdarević Fojnica - dislocirana odjeljenja u Kiseljaku)